η υπερπρωτεϊνική δίαιτα δεν είναι κετογονική δίαιτα

H υπερπρωτεϊνική δίαιτα δεν είναι κετογονική δίαιτα. H βιομηχανία της δίαιτας και του αδυνατίσματος έχει περάσει στον κόσμο την εντύπωση ότι η υπερπρωτεϊνικές δίαιτες είναι και κετογονικές.

Αυτό είναι ένας μύθος που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά θα έλεγα ότι η υπερπρωτεϊνική δίαιτα είναι και επιβαρυντική για τα νεφρά μας αφού το φορτίο κάθαρσης για τους νεφρούς μας είναι μεγαλύτερο καθημερινά.

Για την καλύτερη κατανόηση πρέπει αρχικά να ορίσουμε τι είναι κέτωση και μάλιστα διατροφική κέτωση.

Κέτωση είναι η μεταβολική κατάσταση που επέρχεται ο οργανισμός στην περίπτωση ένδειας υδατάνθρακα.

Στην προσπάθεια επιβίωσης του ο οργανισμός κατευθύνεται στην αποκλειστική καύση λίπους. Κατά την καύση λίπους παράγονται ουσίες που λέγονται κετόνες ή κετονικά σωμάτια, ενώ η κατάσταση αυτή ονομάζεται ΚΕΤΩΣΗ. Αυτές οι ουσίες είναι κατάλληλες για την παραγωγή ενέργειας, την επιβίωση του οργανισμού και την προστασία των ευγενών οργάνων.
Όταν η διαδικασία αυτή προκλείτε από την διατροφής μας λέγεται ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΕΤΩΣΗ και πρακτικά δηλώνει ότι ο οργανισμός καίει λίπος.

Ο παράγοντας που κάνει μια δίαιτα κετογονική είναι ο υδατάνθρακας και όχι η ποσότητα της πρωτείνης. Η κατάσταση κέτωσης χρειάζεται ιατρική επίβλεψη και παρακολούθηση.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.